pexels-oleg-magni-2733657

Beleggen voor meer vrijheid

Onlangs hoorde ik iemand zeggen: We zijn in een tijd aangekomen waarin het hebben van geld op de bank meer kost dan dat het oplevert. Bizar he? In het begin van de 90’er jaren waren spaarrentes van 5 tot 8 procent niet eens zo gek, nu kóst het geld om het op de bank te hebben staan. Niet alleen omdat je een paar euro per maand betaalt om überhaupt die rekening te hebben, of omdat je bij een hoog saldo zelfs een negatieve rente hebt, maar vooral door de inflatie. Als 1 euro op de bank jou op dit moment gelijk staat aan 1 heel brood in de supermarkt, dan staat die ene euro over 10 jaar misschien nog maar gelijk aan een half brood. Jouw geld wordt dus zelfs minder waard. Een beetje kort door de bocht natuurlijk, maar je begrijpt vast het principe.De hamvraag van vandaag: maar wat doe je dan wél met jouw geld? Een jaar geleden overwoog ik nog even om het geld in een oude sok onder mijn bed te bewaren, maar om alle voor-de-hand-liggende redenen heb ik daar toch maar van afgezien. En toen stuitte ik op het boek ‘miljonair met een gewone baan‘ van Oeds-Jan Postma. Gewoon, omdat dat boek gratis te downloaden was via mijn Kobo abonnement en de titel me wel aansprak. Ik las het boek in een ruk uit. Ik had al wel eens mijn wisselgeld belegd via de app Peaks, maar verder leek beleggen me eerder vooral voor mannen in pakken met sigaren, een beetje de boefjes of waaghalzen van deze samenleving. Maar Oeds-Jan introduceerde me op een volstrekt simpele manier in de wereld van beleggen. Daar wilde ik meer van weten! En zoals dat altijd bij mij gaat wanneer ik tegen een interessant onderwerp aan bots: ik ging er nóg meer over lezen, podcasts luisteren, blogs zoeken en met mensen in mijn netwerk praten. Ik kreeg steeds meer het idee dat er een volledig verborgen wereld die ik stukje bij beetje mocht ontdekken. Onderaan deze post kun je een overzicht vinden van alle tools die ik tot nog toe heb gebruikt.Waarom zou je beleggen?

Simpel: je kunt met geld meer geld maken. Je kunt geld vóór je laten werken. Rente op rente. Dividend op dividend. En je hoeft er (in principe) niet meer naar om te kijken. Ik zeg ‘in principe’, omdat dat de manier is waarop ik beleg. Er zijn wel 101 verschillende manieren en strategieën om te beleggen, van heel risicovol tot niet zo risicovol. Mijn tip: beleg niet met geld wat je hebt geleend, wat je op korte termijn nodig gaat hebben, of wat je niet kunt ‘missen’. Als je je goed inleest en een strategie of methode kiest die bij jou past, dan is naar mijn mening iedereen ‘geschikt’ om te beleggen.Op welke manieren kun je beleggen?

Zoals hierboven aangegeven zijn er 101 verschillende manieren om te beleggen. Van het kopen van aandelen tot het beleggen in vastgoed, investeren in start-ups of het aankopen van cryptocurrency. Ik raad je aan om écht zelf research te doen naar de voor- en nadelen van de mogelijkheden, en absoluut niet automatisch te kopiëren wat ik (of een ander) doet. Hierbij dan ook meteen even een dikke vette disclaimer: ik ben geen financieel adviseur of beleggingsexpert en ik deel enkel het stukje informatie en inzicht met je die ik persoonlijk heb ervaren tot nu toe. Ik vertel je daarom in deze blogpost wat meer over feitelijke informatie over beleggen, de manier waarop ik beleg en met welk doel ik beleg.Aandelen vs ETF

Als je nog geen enkel idee hebt over wat beleggen precies is, hoe de markt werkt en welke factoren invloed kunnen hebben op jouw beleggingen, dan raad ik je aan om toch eerst even wat meer informatie in te winnen middels een van de tools die ik hieronder heb opgesomd. Ook ik leer elke dag weer bij, en pas mijn strategie daar op aan. Ik heb er voor gekozen om in ETF’s te beleggen. Een ETF is eigenlijk een ‘mandje’ met aandelen van een heleboel bedrijven. Dus in plaats van dat je 1 aandeel van bv. Shell koopt, koop je een ETF die bestaat uit een combinatie van heel veel aandelen. Het voordeel hiervan is dat als er 1 bedrijf failliet gaat of flink zakt qua marktwaarde, dan heeft dat niet zo heel veel invloed op de waarde van de ETF. Bijvoorbeeld: als je een ETF aankoopt waarin aandelen zitten van de 500 grootste bedrijven in de wereld, en er gaat 1 bedrijf failliet, dan blijven er nog 499 over in dat mandje. Maar stel je voor dat je alleen een aandeel had aangekocht van dat ene bedrijf dat dus zojuist failliet is gegaan, dan was je dus in 1 klap dat geld kwijt geweest. Het aankopen van een ETF is dus een minder-risicovolle aankoop dan de aankoop van een los aandeel. De algehele stelregel is natuurlijk wel: hoe minder risicovol, hoe minder kans op grote rendementen of winst. Persoonlijk kies ik er voor om niet zo risicovol te beleggen, voornamelijk omdat ik het echt voor de lange(re) termijn doe (daarover later meer). Ik heb dan ook voornamelijk belegd in ETF’s.Aandeel vs obligatie

Naast de mogelijkheid om een aandeel (of ETF, verzameling aandelen) te kopen kun je ook beleggen in obligaties. Een obligatie is eigenlijk een soort van lening die je uitgeeft. Je leent dus geld uit, en krijgt daar rente voor terug. Vooral als je ervoor kiest om obligaties van overheden te kopen is de kans klein dat degene waar je het geld aan uitleent jou niet terugbetaald. Nogmaals: de kans is klein, maar de kans is er natuurlijk altijd. Het is een wat stabielere vorm van beleggen, omdat dit iets minder afhankelijk is van hoe de economie op dat moment draait. Minder risicovol, maar dus ook wat minder hoog rendement.Wat levert het dan op?

Goeie vraag. Zoals hierboven beschreven zijn er zoveel verschillende manieren van beleggen, en iedere vorm heeft zijn eigen soort opbrengsten of rendementen. Niemand heeft een glazen bol, en in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst, laat dat even duidelijk zijn. Maar als je voor de langere termijn belegt, dan zal een dipje in de wereldeconomie (zoals tijdens de bankencrisis, tijdens oorlogen of nu tijdens de corona-periode) niet heel veel invloed moeten hebben op jouw langetermijndoelen. Sterker nog, als je voor de langere termijn belegt, dan is zo’n dipje in de economie juist het moment om extra bij te kopen omdat de aankoopprijs dan veel lager is. Ik ga hier nu geen percentages of getallen met je delen, daarvoor zul je echt je eigen research moeten doen en bekijken welke bronnen jij relevant of betrouwbaar vind. Maar als we even teruggaan met waar ik mee begon: het kóst op dit moment geld om jouw geld op de bank te laten staan, dan hoeft er geen geluk aan te pas te komen om met beleggen meer rendement te krijgen dan met jouw spaarrekening. Omdat jouw aandelen of ETF’s jaarlijks met een X percentage stijgen, krijg je een cumulatieve verhoging. 100 euro kan volgend jaar 103 euro zijn, het jaar daarna 120 euro, het jaar daarna 160 euro, het jaar daar weer na 200 etc. Hoe langer je het geld laat staan, hoe sneller het ook meer waard wordt. Volgens mijn strategie dan. Beleggen voor de lange termijn dus.Spreiden, spreiden, spreiden

Indien je niet-risicovol wil beleggen voor de lange(re) termijn, dan is er een belangrijk keyword: spreiden. Je wil op zoveel mogelijk paarden tegelijk wedden, om te voorkomen dat er 1 paard omvalt en je al je opgebouwde rendement weer kwijt bent. Mijn ‘portefeuille’ bestaat dan ook uit een aantal losse aandelen, een aantal verschillende ETF’s én en aantal verschillende obligaties. Als ik in een dag, maand of jaar op een van mijn beleggingen een beetje in de min ga, en de andere beleggingen gaan een beetje in de plus, heb ik alsnog geen verlies. Je kunt bij ETF’s bijvoorbeeld kiezen voor een ETF voor een bepaalde sector, zoals tech, voedingsmiddelen, healthcare, etc. Hoewel een ETF al een mooie spreiding geeft omdat er meerdere bedrijven in 1 mandje zitten, kun je dus ook nog tussen ETF’s spreiden. En dát kun je dan ook weer combineren met verschillende obligaties of andere vormen van beleggen. Ook kun je nog spreiden per gebied; je kunt bijvoorbeeld een ETF kopen die alleen bedrijven in Amerika heeft, of juist in Azië of Europa.Hoe koop je een aandeel, ETF of obligatie

Als je wil beleggen zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld jouw beleggingen laten beheren door een externe, zoals jouw bank of een vermogensbeheerder. Omdat je daar natuurlijk altijd voor betaald (de uren dat die persoon in jouw portefeuille steekt moeten érgens van worden betaald), en omdat ik graag zelf de controle wil houden over mijn portefeuille, koos ik ervoor om bij een platform te beleggen. Ik koos voor DEGIRO omdat dit een van de meestgebruikte online platforms is om aandelen te kopen, ze geen maandelijkse vaste kosten vragen maar je alleen betaald wanneer je daadwerkelijk een aandeel koopt, én omdat je via hen ook de meest ‘populaire’ aandelen of ETF’s eenmaal per maand helemaal gratis kunt aanschaffen. Als je ervoor kiest om dus heel veel te handelen en vaak aandelen te kopen en te verkopen, dan zijn zij wat duurder, omdat je per transactie betaald. Andere platforms die ik vaak hoor zijn Lynx en Binck, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.Hoe ik beleg

Ik beleg dus écht voor de lange(re) termijn. Iedere maand stort ik automatisch 250 euro op mijn account bij DEGIRO, en koop daar een aantal aandelen, obligaties en ETF’s. Mijn verhouding ETF – obligatie – aandeel is ongeveer 70 – 20 – 10 procent. In totaal staat er op dit moment bijna 2500 euro aan beleggingen op mijn account. Dit heb ik opgebouwd in de periode van oktober 2020 – juli 2020. Ik heb gekozen voor de ETF Vanguard FTSE All-World. Dit is een mandje van de 500 grootste bedrijven van de hele wereld. Daarnaast heb ik de obligatie iShares Euro Aggegrate Bond ETF, en 5 aandelen van Apple (puur om daar een beetje mee te experimenteren en te ‘voelen’ hoe een los aandeel voelt). Mijn doel met beleggen is om elke maand een vast bedrag te storten (in dit geval 250 euro), daarvoor niet-risicovolle ETF’s of obligaties te kopen, en dit dan vooral vol te houden voor de komende 10, 20 of 30 jaar. Even een rekenvoorbeeld. Stel dat ik de komende 18 jaar iedere maand 250 euro beleg. Bij een gemiddeld rendement van 7% (dit getal neemt Oeds-Jan Postma op basis van historische informatie van de afgelopen 100 jaar inclusief crisissen en oorlogen) heb ik over 18 jaar €100.000. Als ik die 250 euro elke maand in een oude sok zou hebben gestopt, zou ik over 18 jaar maar €54.000 hebben. Dat is dus bijna een verdubbeling! Als ik dit 29 jaar lang doe, heb ik zelfs €250.000 in plaats van €87.000. (er staan een aantal hele duidelijke tabellen in het boek).Te mooi om waar te zijn

Ja ja, dit klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Maar dat is precies de reden waarom ik dit experiment voor mezelf ben aangegaan. Voelen hoe het voelt om te beleggen, mijn eigen mening vormen, me vooral heel veel inlezen, en vervolgens mijn eigen koers bepalen. Tijdens het lezen van deze blog heb je vast 20 keer gedacht: ‘ja maar Manon, je houdt nu geen rekening met X of Y’. En dat klopt, want als ik álle voor- en nadelen van beleggen zou uitleggen dan kan ik net zo goed een heel boek schrijven. Dat hebben anderen al gedaan 😉 Ik wil je vooral wat meer inzicht geven in beleggen, in de manier waarop ik dat heb gedaan, en wil je uitdagen om zelf eens na te denken over jouw vermogen en de mogelijkheden die je ermee hebt. Dit is geen pro-beleggen betoog, maar een stukje informatie waarmee jij hopelijk jouw eigen keuzes kunt maken op weg naar financiële vrijheid.Tools over beleggen

In mijn zoektocht naar financiële vrijheid en informatie over o.a. beleggen heb ik de volgende tools gebruikt:

  • Het boek ‘Miljonair met een gewone baan‘ van Oeds-Jan Postma
  • Het boek ‘Blondjes beleggen beter‘ van Janneke Willemse
  • De ‘Goed met Geld’ – podcast
  • De ‘Jong Beleggen, de podcast’ van Pim Verlaan
  • Lezen van blogs over ‘FIRE’ (Financial independence, retire early)
  • Fire for Woman van Puck (zowel website/blogs als instagram)
  • Het boek ‘Rich dad poor dad‘ van Robert Kiyosaki
  • Het boek Think and grow rich van Napoleon Hill (stuur me even een berichtje als je deze digitaal wil lenen!)